dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
memecoin
Een memecoin is een cryptocurrency die is gemaakt met het doel een ... >>
 Vandaag 28-04-2024
21836 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 out-of-pocket kosten
3 onder embargo
4 laaghangend fruit
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
26-04oversight
26-04Public Company Account...
26-04Congressional Oversigh...
26-04Office of Federal Hous...
26-04Blauwe Vrijdag
26-04belastingaangiftestres...
25-04prijsprikkel
25-04memecoin
25-04maatschappelijke koste...
25-04beoordelingseconomie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

limitarisme


De naam van een theorie van prof. dr. Ingrid Robeyns, bedoeld om het probleem van extreme rijkdom aan te pakken. De theorie van Robeyns stelt dat er een bovengrens zou moeten zijn aan de hoeveelheid inkomen en rijkdom (vermogen) die een persoon kan vergaren. In de huidige samenleving herkennen we een armoedegrens waar niemand onder zou moeten vallen. Hiernaast zouden we een rijkdomgrens moeten vaststellen waar niemand bovenuit zou mogen stijgen. Alle rijkdommen boven een bepaalde limiet – door Robeyns 'surplus rijkdom' genoemd – zouden moeten toevallen aan de staat. Zij schat op basis van eigen onderzoek dat die limiet rond de 2,2 miljoen euro zou kunnen liggen.
Het limitarisme wil rijkdom begrenzen om de fundamentele politieke gelijkheid van alle burgers te garanderen en te voorkomen dat vermogenden een steeds grotere greep krijgen op het politieke proces. De samenleving heeft bovendien urgente noden, zoals armoede, maatschappelijke achterstanden en klimaatverandering. Met het wegbelasten van surplus rijkdom kunnen die maatschappelijke noden worden gelenigd.

Voorbeeld

  • 'Progressieve denkers bepleiten een nieuw idee van verdelende rechtvaardigheid: het limitarisme. Volgens dat idee zouden mensen door de staat moeten worden begrensd in hun rijkdom. Boven een bepaalde limiet aan inkomen of vermogen – waarover het precies gaat wordt niet duidelijk – zou die rijkdom moeten toevallen aan de staat via herverdeling, regulering of andere vormen van overheidsingrijpen. De intellectuele moeder van het limitarisme is Ingrid Robeyns, als hoogleraar politieke filosofie en toegepaste ethiek verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Volgens haar is limitarisme ‘de opvatting dat het niet moreel toelaatbaar is om rijk te zijn’. Robeyns vindt dat ‘het in bezit hebben van grote concentraties aan vermogen geen algemeen positieve bijdrage levert’.'
    Bron: VN, artikel Bas Jacobs - 21-02-2023.

  • 'Limitaristen: van rijk naar gelijk - .......Het zijn deze verschillen tussen arm en rijk die de limitaristen een doorn in het oog zijn. Het FD besteedde aandacht aan het proefschrift van politiek filosoof Dick Timmer. Ik citeer: "Het gaat er mij om hoe de samenleving zou moeten worden vormgegeven, niet wat bepaalde individuen denken. Als je het punt hebt bereikt waarboven je redelijkerwijs niet meer kunt claimen dat je nog meer nodig hebt omdat het nog iets toevoegt aan je leven. Vanaf dat punt wegen de redenen om rijkdom te herverdelen zwaarder door dan de mogelijkheid meer rijkdom te vergaren."......Op basis van deze gedachte is het logisch dat de overheid veel meer belasting gaat heffen, en daarbij geeft Timmer als voorbeeld de erfbelasting.'
    Bron: iexprofs.nl, column Marcel Tak - 21-09-2021.


Engels: limitarism.


Zie ook: inkomensongelijkheid, vermogensongelijkheid, superrijken, ultrarijken, ultra high net worth individuals, marktelite, nivelleren. Vergelijk: Occupy Wall Street, Eat The Rich.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter L.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet