dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Europese vennootschap
 Vandaag 19-10-2017
18024 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4excasso
5inkomen
6ouwe jongens krentenbroo...
7hypotheekrenteaftrek
8out-of-pocket kosten
9generatie Y
10pensioen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
19-10Europese vennootschap
19-10Societas Europeae
18-10diepe zakken
18-10Minsky-moment
18-10hire and fire
18-10bankpas
18-10start-up
18-10niet-liquide markt
18-10impact investering
18-10impactfonds
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

The Matheo Solution


Afgekort: TMS.

The Matheo Solution is een voorstel uit 2010 van de Nederlandse euro-researcher André ten Dam om te komen tot een goed functionerende, houdbare euro. Dit als antwoord op de eurocrisis.
In de huidige monetaire unie zijn de wisselkoersen van de (voormalige) nationale munten onderling vastgelegd en is er voor iedereen in de eurozone een gelijke rente.
Ten Dam stelt een constructie voor waarbinnen enerzijds de voordelen van een eenheidsmunt en anderzijds de noodzaak van wisselkoersen en rentedifferentiatie gecombineerd kunnen worden.

TMS introduceert naast de bestaande ‘euro-rekeneenheid’ nieuwe op lidstaatniveau ‘nationale rekeneenheden' (National Currency Units of NCU's) voor het bepalen en kunnen aanpassen van de hoogte van lonen en prijzen in een lidstaat ten opzichte van die in andere lidstaten. De euro blijft in de zeventien landen het enige betaalmiddel, iedere burger in de eurozone loopt met euro's in zijn zak (en dus niet met guldens, marken of francs). De prijzen worden zowel weergegeven in de nationale rekeneenheden als in euro's. Deze nationale rekeneenheden dienen als rekeneenheid voor alle binnenlandse transacties terwijl de rekeneenheid van de euro blijft dienen voor grensoverschrijdende transacties binnen de eurozone.
Met deze scheiding van de betaal- en rekenfunctie van geld kan er dus binnen de eurozone, waar en wanneer noodzakelijk, ‘monetair’ gedevalueerd worden. Dit maakt het voor probleemlanden mogelijk de aangetaste (internationale) concurrentiepositie en de economieën te herstellen: ze hebben dan geen last meer van de te dure euro. Zij kunnen zich dan sneller en op eigen kracht herstellen.
De nationale rekeneenheden maken bovendien een gedifferentieerd rentebeleid per land mogelijk, afgestemd op de individuele economische situatie van een euroland.

Deze constructie lijkt op het voormalige Europees Monetair Stelsel (EMS), dat in 1993 ter ziele ging. Binnen het EMS konden de nationale munten (NCU's) fluctueren ten opzichte van de centrale rekeneenheid - de toenmalige European Currency Unit (ECU) - en elkaar, waardoor devaluatie en revaluatie mogelijk was.

Rondom dit voorstel - door Ten Dam vernoemd naar zijn pasgeboren zoontje - komt nu (september 2015) weer debat op gang.


Zie ook: geld, euro, eenheidsmunt, monetaire unie, eurocrisis, financiële stabiliteit, devaluatie, rentebeleid. Vergelijk: neuro, zeuro, dubbele wisselmarkt. Vergelijk: European Currency Unit, Europese muntslang.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet