dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
flitsbetaling
 Vandaag 18-11-2018
18867 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
17-11outlook
16-11oud geld
16-11tak
16-11cornerstone investor
16-11flitsbetaling
15-11outright monetary tran...
15-11groeivertraging
14-11douane-unie
13-11potverteren
11-11CEO-fraude
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Interventiewet


Officieel: Wet bijzondere maatregelen financiële ondernemingen.

Een Nederlands wetsontwerp (mei 2012). De recente financiële crises (kredietcrisis, eurocrisis) hebben het besef doen ontstaan dat het bestaande toezichtinstrumentarium niet altijd toereikend is bij in nood verkerende financiële ondernemingen. Op basis van het huidige (juni 2012) toezicht- en interventiestelsel is de minister van Financiën niet bevoegd een bank te nationaliseren zonder eerst door een tijdrovende informatie- en goedkeuringsprocedure te moeten gaan.
De in de maak zijnde Interventiewet moet extra instrumenten voor deze noodsituaties bieden.

Het wetsvoorstel introduceert hiervoor twee nieuwe categorieën bevoegdheden.
De eerste categorie beoogt een tijdige en ordentelijke afwikkeling van individuele probleeminstellingen mogelijk te maken. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat relevante bedrijfsonderdelen van een financiële onderneming in nood bij een derde kunnen worden voortgezet, zonder dat de onderneming en de betrokken partijen inspraak hebben in de wijze waarop dit gebeurt. De Nederlandsche Bank (DNB) kan voortaan aansturen op een gedwongen overdracht van vermogensbestanddelen aan een derde, private partij, waarbij de financiële onderneming haar bedrijf blijft uitoefenen.

De tweede, meest vergaande categorie is erop gericht de stabiliteit van het financiële stelsel als geheel te waarborgen, onder andere door interventiemaatregelen: de minister kan besluiten tot onteigening (het nationaliseren) van een financiële onderneming over te gaan. Dit zou een ultieme remedie kunnen zijn als andere maatregelen onvoldoende blijken (de kosten van staatsdeelnemingen in financiële instellingen zijn immers hoog en zullen de staatsschuld en het huidige en toekomstige begrotingstekort laten oplopen).

Het wetsvoorstel voorziet in een aantal aanpassingen in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Faillissementswet.

De Interventiewet is voor het eerst ingezet bij de nationalisatie van SNS Reaal Groep in januari 2013. Bij de inzet van de wet is ook geconstateerd dat de wet op een aantal fronten nog tekortschiet.


Zie ook: financiële instelling, financiële stabiliteit, crisis, kapitaalbuffer, faillissement, omvallen, run op een bank, systeemrisico, bankendomino, systeembank, zombiebank, systeemcrisis, besmetting, resolutie, kredietcrisis, eurocrisis, nationaliseren, staatsdeelneming, resolutie, resolutieschema, banktestament, scheidbaar, scheidbare bank, ringfencing, living will, bail-in, NL Financial Investments, Dijsselbloemdoctrine, Bank Recovery and Resolution Directive.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter I.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet