dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
cliff-edge brexit
 Vandaag 19-08-2018
18755 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6debt service coverage ra...
7out-of-pocket kosten
8inkomen
9generatie Y
10o/g
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
19-08kapitaalrestricties
19-08cliff-edge brexit
18-08World Trade Outlook In...
18-08relatiebeding
18-08concurrentiebeding
18-08gardening leave
17-08World Trade Organizati...
17-08WTOI
17-08garden leave
17-08mislukte staat
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Code Banken (Nederland)


Een bankspecifieke gedragscode van de Nederlandse Vereniging van Banken, een vorm van zelfregulering, die vooral beoogt de standaarden voor behoorlijk bestuur, risicomanagement, audit en beloningsbeleid aan te scherpen en doorzichtiger te maken. De code is feitelijk ontstaan na de brede maatschappelijke kritiek op banken tijdens en na de kredietcrisis (2007-2009).
De Code Banken is per 1 januari 2010 van kracht geworden.

Veel principes in de Code Banken hebben betrekking op het functioneren van de rol van de raad van commissarissen en de raad van bestuur in de specifiek bancaire context, waarbij risicobeheer bijzondere aandacht krijgt.
De Code Banken bevat een moreel-ethische verklaring (de bankierseed) en principes inzake deskundigheid en permanente educatie (bankiersexamen), waarbij de zorgplicht voor de klant een belangrijk onderdeel vormt van de deskundigheidsvereisten. Daarnaast bevat de Code Banken principes voor het beloningsbeleid met aandacht voor niet-financiële prestatiecriteria, waarbij regels zijn vastgesteld voor de variabele beloning van de leden van de raad van bestuur en er meer dan voorheen aandacht is voor het langetermijnbelang van een bank en haar klanten, en het voorkomen van ongewenste effecten als het gaat om risico’s (perverse prikkels). Voor leden van de raad van bestuur geldt dat de variabele beloning niet meer mag bedragen dan maximaal 100% van het vaste inkomen.

De naleving van de Code wordt bewaakt door de Monitorcommissie Code Banken.

Bij de Code Banken zijn overigens kritische kanttekeningen te plaatsen. Zo zegt de Code Banken bijvoorbeeld niets over de verkoopprikkels voor het lagere echelon binnen banken.

Voorbeeld
'De bonuscultuur in de geldbranche is hardnekkig als voetschimmel. Dat is trouwens niet het enige probleem. Onderzoeken, internationale afspraken en gedragscodes rond bonussen gaan steevast over de honorering van de hoogste bazen. Niemand rept over de extraatjes voor het lagere verkooppersoneel, zoals uw bankadviseur. Toch verdient ook deze aan uw hypotheek, persoonlijke lening, inboedelverzekering, beleggingen of persoonlijke lening. En dus wil of moet hij u die dingen verkopen.'
Bron: column Erica Verdegaal, NRCnext.nl - 26-09-2009.

Internet: www.nvb.nl .


Zie ook: Monitorcommissie Code Banken, zelfregulering, bankierseed, perverse prikkels, kick back. Vergelijk: Code Verzekeraars (Nederland).Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet