dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

blockchain


In het Nederlands (heel) soms ook wel 'blokketen' genoemd.
Een techniek om data te versleutelen en te beveiligen. Het is een digitaal versleuteld register waarop transacties worden geregistreerd, waarmee online transacties veiliger en efficiënter kunnen plaatsvinden.

Blockchain is vooral bekend van cryptografisch geld (digitale munten), zoals de Bitcoin. Hierbij is geen tussenpersoon (zoals een bank) nodig om transacties uit te voeren. Het beheer gebeurt namelijk via vernuftige technologie - de blockchain - die alle transacties bijhoudt en moet beveiligen. De digitale transacties vormen samen een soort ketting ('chain') van virtuele schakels of blokken ('block').

Het versleutelde register (logboek) wordt bijgehouden op een gedecentraliseerd netwerk van computers; men spreekt hierom ook wel over de distributed ledger-technologie.
Iedere transactie wordt door meerdere gebruikers geverifiëerd, waardoor frauderen bijzonder moeilijk wordt en waardoor een bitcoin niet meerdere keer kan worden uitgegeven. Deze innovatie maakt het mogelijk om zeer snel transacties - zoals betalingen - te doen tussen deelnemers in een gedecentraliseerd digitaal netwerk, buiten het reguliere bancaire systeem om.

Diezelfde technologie kan voor veel meer toepassingen zorgen. Banken onderzoeken de toepassing van de blockchain-technologie voor (goedkoper en sneller) internationaal betalingsverkeer. De technologie leent zich ook voor andere soorten transacties, zoals contracten en waardepapieren. Ook buiten de financiële wereld worden nieuwe toepassingen onderzocht.

Voorbeeld

  • 'De muziekindustrie staat bekend om zijn ingewikkelde structuur van afrekenen, met veel betrokken partijen en weinig transparantie. De blockchain-technologie moet uitkomst bieden, omdat deze onnodige tussenpersonen kan uitschakelen en het registreren en beheren van intellectueel eigendom sneller, efficiënter en goedkoper maakt.'
    Bron: DFT - 19-10-2016.

  • 'Een internationale groep verzekeraars, waaronder Achmea en Aegon, heeft een flinke stap gezet in het toepassen van het blockchainprincipe in de sector. De Blockchain Insurance Industry Initiative (B3i) heeft een prototype af en is van plan daar vanaf volgende maand mee te gaan testen. .......Het systeem dat door het consortium wordt gebouwd moet ervoor zorgen dat verzekeringscontracten makkelijker en veiliger bijgehouden kunnen worden. Dat kan op termijn de productiviteit voor alle betrokken partijen met 30 procent verhogen.'
    Bron: DFT - 10-09-2017.



Zie ook: distributed ledger-technologie, cryptografisch geld, minen, cryptomijn, Bitcoin, bitcoincowboy, Bitcoin cash, non-fungible token, decentrale financiering, fork, betalingsverkeer, fintech, deep technology, Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet