dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
ambachtelijk bier
 Vandaag 17-02-2019
18957 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
16-02ambachtelijk bier
16-02CRAFT
16-02Nederlandse Brouwers
16-02craft beer
15-02Big Tech
14-02conference call
14-02customer due diligence
14-02locked-up-geldleners
14-02lock in
14-02captive market
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

investeringsbeschermingsovereenkomst


Afgekort: IBO. Ook: investeringsverdrag.

Een investeringsverdrag is een overeenkomst tussen twee of meerdere landen, bedoeld om investeerders rechtsbescherming te geven.

Kapitaalimporterende landen - vaak ontwikkelingslanden - hopen door een dergelijk verdrag af te sluiten aantrekkelijker te worden voor buitenlandse investeerders en op een toestroom van (financiële) middelen, terwijl de investeerder profiteert van een grotere bescherming van zijn economische belangen in de gaststaat; de investeerder wordt hierbij beschermd door diverse bepalingen van het investeringsverdrag.
De gedachte achter investeringsverdragen is op zich niet onlogisch: buitenlandse investeerders hebben - met name in ontwikkelingslanden - regelmatig te maken met de neiging van lokale overheden om op korte termijn geld te willen verdienen door regelgeving, belastingheffing, soms zelfs onteigening en ander voor buitenlandse investeerders nadelig beleid. Extra zekerheden kunnen dan geen kwaad.

Maar er is ook veel kritiek: de praktijk heeft ook geleerd dat multinationale ondernemingen grote schadevergoedingen eisten van buitenlandse overheden voor vermeende schade aan de winstgevendheid van hun investeringen. Dit alles op basis van investeringsbeschermingsovereenkomsten die zeer overdreven rechten en slechts zeer minimale plichten aan investeerders toekennen.
Nederland beschikt over één van de meest uitgebreide netwerken van bilaterale investeringsbeschermingsovereenkomsten ter wereld. In Nederland gevestigde multinationale ondernemingen - vaak brievenbusmaatschappijen - die investeren in het buitenland maken hiervan volop gebruik: grote schadevergoedingen zijn van buitenlandse overheden geëist voor vermeende schade aan de winstgevendheid van hun investeringen.
Regelmatig worden investeringsverdragen ook opgezegd door opkomende landen.


Zie ook: investering, multinational, International Centre for the Settlement of Investment Disputes. Vergelijk: belastingverdrag, handelsakkoord, vrijhandelsverdrag.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter I.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet