dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
design, build, finance, maintain
 Vandaag 21-02-2019
18966 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-02days sales outstanding
21-02Late Payment Directive
21-02betalingsachterstand
20-02instant payments
20-02Economic Operator Re...
20-02Eori-nummer
20-02projectvennootschap
20-02design, build, finance...
20-02International Federati...
20-02DBFM
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

De Nederlandsche Bank


Afgekort: DNB.

De centrale bank van Nederland, tevens (prudentieel) toezichthouder.
Werd in 1848 opgericht en is thans volledig eigendom van de Nederlandse Staat. DNB is verantwoordelijk voor het bewaken van de financiële stabiliteit in Nederland. Drie zaken zijn daarbij van belang: lage inflatie, betalingsverkeer en soliditeit en integriteit van financiële instellingen. Haar taken op gebied van soliditeit en integriteit horen tot de toezichttaak. Op het gebied van betalingsverkeer lopen de taken van centrale bank en toezichthouder in elkaar over.
Sinds de kredietcrisis en de rol die financiële instellingen daarbij speelden is het toezicht aanzienlijk verscherpt; volgens sommigen is men daarin doorgeschoten.

Voorbeeld
'De Nederlandsche Bank legt verzekeraar Delta Lloyd een boete op van 1,2 miljoen euro die kan oplopen tot 22,8 miljoen euro. Ook eist de bank dat financieel directeur Emiel Roozen uiterlijk 1 januari 2016 vertrekt. De toezichthouder legt de boete en maatregel op omdat Delta Lloyd in juli 2012 vlak voor de invoering van een vaste rekenrente door DNB de renterisico's aanpaste.
Delta Lloyd is verontwaardigd over de maatregelen. De verzekeraar noemt ze "disproportioneel" en stapt naar de bestuursrechter in Rotterdam.'
Bron: NOS, 22-12-2014.

Naast DNB is er nog een financiële toezichthouder in Nederland, de Autoriteit Financiële Markten (AFM); deze is verantwoordelijk voor gedragstoezicht, terwijl DNB verantwoordelijk is voor prudentieel toezicht.

Met de komst van de Economische en Monetaire Unie (EMU) in 1999 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidstaken van de nationale centrale banken van eurolanden overgenomen. DNB is nu uitvoerder van het in Frankfurt bij de ECB gevoerde beleid; de president van DNB is echter wel, net als die van de andere centrale banken, betrokken bij de besluitvorming van de ECB.

Internet: www.dnb.nl.


Zie ook: centrale bank, Nationale Centrale Bank, kapitaalsleutel (ECB): verdeelsleutel (ECB), zelfstandig bestuursorgaan, eurosysteem, geheim van het Frederiksplein, harde-guldenbeleid, depositogarantiestelsel, noodregeling, kasreserveverplichting, depositogarantiestelsel, kapitaalbuffer, bankenbuffer, Pensioen- en Verzekeringskamer, Centraal Economische Commissie, maandstaat, weekstaat ECB, Kwartaalbericht DNB, DNBulletin, Overzicht Financiële Stabiliteit, Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten, MORKMON, DELFI-tool, toezichthouder, gedragstoezicht, prudentieel toezicht, functioneel toezicht, aanwijzing, Holland Financial Centre, Jouwgeldvraag.nl, Nationale Numismatische Collectie.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet