dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Economic Operator Registration and Identification
 Vandaag 23-02-2019
18971 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-02European Research Grou...
21-02ERG
21-02IPSA
21-02Independent Parliament...
21-02uittredingsakkoord
21-02brexitdeal
21-02days sales outstanding
21-02Late Payment Directive
21-02betalingsachterstand
20-02instant payments
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Transatlantic Trade and Investment Partnership


Afgekort: TTIP.

Nederlands: Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag. Een door president Obama van de Verenigde Staten op 12 februari 2013 tijdens de jaarlijkse State of the Union aangekondigd plan om tot een handelsovereenkomst tussen de VS en de Europese Unie (EU) te komen, het Transatlantic Trade and Investment Partnership.
De EU en de VS streven ernaar om de onderhandelingen - die vertraging opliepen - medio 2016 af te ronden. Bij het naderen van de eindstreep ontstonden grote verschillen van mening. Voorstanders menen dat de overeenkomst zal zorgen voor economische groei, terwijl tegenstanders beweren dat de overeenkomst de macht van grote bedrijven verder zal vergroten en dat het voor regeringen moeilijk gaat worden om markten in het nationaal (en algemeen) belang te blijven reguleren, met name ook op het gebied van voedselveiligheid.

Zo is er onder meer veel kritiek op het principe van Investor to State Dispute Settlement (ISDS), dat een grote rol speelt binnen het TTIP. De ISDS is een clausule in het verdrag die investeerders de mogelijkheid geeft om een land dat zich niet aan de verdragsverplichtingen houdt voor een internationaal arbitragetribunaal te dagen. Deze procedure gaat buiten de nationale rechter om en zal vaak voor het grote publiek verborgen blijven. Bovendien kunnen binnenlandse bedrijven er geen gebruik van maken. Ook is het niet mogelijk in beroep te gaan tegen een beslissing van de 'investeerder-staatarbitrage'.
Veel organisaties zijn kritisch op de ISDS omdat het multinationals in staat zou stellen om, buiten de rechter om, schadevergoedingen te eisen wanneer verwachte winsten aangetast worden door Europese of nationale regels.

Voorbeeld
'Milieuorganisatie Greenpeace heeft vandaag geheime documenten onthult over het vrijhandelsverdrag TTIP, dat de handel tussen Europese Unie en de VS moet vergemakkelijken. (.....) De 'TTIP-leaks' bestaan uit 13 van de 17 onderhandelingsteksten, volgens RTL Nieuws, dat inzage zegt te hebben gekregen. Er zou vooral uit blijken dat de EU en de Amerikanen vaak nog 'mijlenver' uiteen liggen. Zoals over voedselveiligheid.'
Bron: Trouw - 02-05-2016.


Zie ook: handelsakkoord, vrijhandel, vrijhandelsverdrag, globalisering, Investor to State Dispute Settlement, lobbycratie, corporatisme. Vergelijk: North American Free Trade Agreement, Trans-Pacific Partnership, Economic and Strategic Partnership Agreement, investeerder-staatarbitrage.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet