dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
voorjaarsnota
Nederland: in de voorjaarsnota informeert de minister van ... >>
 Vandaag 16-04-2024
21828 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 reconciliatie
3 excasso
4 opschalingskorting
5 FV
 Thema's
 Recent verbeterd
16-04onderwaardering
16-04Box 1, 2 en 3
16-04exorbitant privilege
16-04koning dollar
16-04tegenvaller
16-04plakkerige inflatie
16-04geldschepping
16-04schaduwhandel
16-04Almighty dollar
16-04reservemunt
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

bruto nationaal geluk


Afgekort: bng.

Een methode om de levenskwaliteit op een andere manier te meten dan op basis het bruto nationaal product (bnp), een materiële maatstaf. Het bruto nationaal product is wel een maatstaf voor hoe goed het gaat met een land (in economisch opzicht), maar het zegt lang niet alles. Het bruto nationaal geluk kijkt veel breder naar welvaart, legt meer nadruk op welzijn en duurzaamheid, kijkt niet alleen naar kwantitatieve factoren maar ook naar kwalitatieve, en weegt zaken mee als:

  • duurzaamheid en eerlijke sociaal-economische ontwikkeling (met daarin aandacht voor zaken als inkomstenverdeling, levensstandaard, gezondheid, onderwijs).

  • zorg voor en behoud van het milieu,

  • behoud en bevordering van cultuur,

  • goed bestuur (waarin factoren als effectiviteit van het bestuur, mate van democratie, vertrouwen in instituties en leiders, en de mate van corruptie worden meegewogen).


Het concept van bruto nationaal geluk - in het Engels: gross national happiness (GNH) - is tot wasdom gekomen in de boeddhistische bergstaat Bhutan. Het koninkrijk Bhutan gaat heel ver om de ervaring van welbevinden van de bevolking te meten. Bhutan doet dit met de Gross National Happiness index (internet: www.grossnationalhappiness.com ).

Ook in ontwikkelde economieën komt er steeds meer aandacht voor het feit dat er meer is dan geld alleen, en dat het bnp als maatstaf tekort schiet. Dat besef is ook versterkt door de kredietcrisis (2008-2009).
Zo gaf de Franse president de Nobelprijswinnaars Joseph Stiglitz en Amartya Sen (winnaars van de Nobelprijs voor economie in respectievelijk 2001 en 1998) de opdracht te onderzoeken hoe het functioneren van de overheid beter gemeten kan worden. Zij stelden een combinatie van indicatoren als inkomstenverdeling, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en geluk voor.
Ook andere landen en ondernemingen houden zich met het onderwerp bezig.

Er is ook kritiek. Een van de problemen van het meten van bruto nationaal geluk is dat er geen eenduidige definitie en meetmethode bestaat.

Voorbeeld
‘Economen willen alles meten. Dat hebben ze zelfs geprobeerd met geluk, in Bhutan. Daar is het bbp vervangen door het bng: bruto nationaal geluk. Het is allemaal een technocratische manier om te proberen de wereld te beheersen door analyse en metingen. Dan is er weinig ruimte voor intuïtie. Natuurlijk is er niets mis met metingen an sich. Voordat ik ga zwemmen, wil ik ook eerst de temperatuur van het water weten. Meet wat je kunt meten, maar maak er geen religie van.’
Bron: FD, interview met managementwetenschapper Henry Mintzberg - 01-03-2024.

Engels: gross national happiness (afgekort: gnh, GNH).


Zie ook: welvaart, brede welvaart, bruto nationaal product, welzijn, levensstandaard, duurzaamheid, duurzaamheidsindex, economie van het geluk, Happy Planet Index, Gross National Happiness index, Better Life Index, Genuine Progress Indicator, Social Progress Index, Index of Economic Freedom, Human Development Index, corruptie, Corruption Perceptions Index, rentmeesterschap.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet