dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
President's Day
 Vandaag 18-02-2019
18957 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
18-02instant payments
18-02Big Tech
16-02ambachtelijk bier
16-02CRAFT
16-02Nederlandse Brouwers
16-02craft beer
14-02conference call
14-02customer due diligence
14-02locked-up-geldleners
14-02lock in
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Doing Business Report


Ook: Ease of Doing Business Index, Doing Business Ranking. Een project van de Wereldbank en de International Finance Corporation (IFC). Gemeten wordt hoe makkelijk of moeilijk het voor een onderneming zaken doen is in een bepaald land op grond van wetgeving en regulering, en de handhaving hiervan. Men concentreert zich hierbij op het segment van het midden- en kleinbedrijf (mkb of kmo).

Doel is het aanleveren van objectieve meetgegevens, op basis waarvan wetgeving en regulering kan worden verbeterd.
Het fundamentele uitgangspunt bij de monitoring en rapportage is dat goede, transparante en algemeen bekende regels essentieel zijn voor de ontplooiing van economische activiteit. Transparante en efficiënte regelgeving zorgt er bijvoorbeeld voor dat meer activiteit plaatsvindt in de formele economie.

De Ease of Doing Business index werd voor het eerst in 2003 berekend; toen werden 133 landen doorgemeten op basis van 5 sets indicatoren. Inmiddels worden al 183 landen op basis van 11 sets indicatoren doorgemeten.
De sets indicatoren meten het gemak - doorlooptijd, kosten, zekerheid/rechtszekerheid, administratieve lasten (red tape), enzovoorts - waarmee een onderneming gestart kan worden, bouwvergunningen verkregen kunnen worden, een elektriciteitsaansluiting kan worden geregeld, land en onroerend goed geregistreerd en overdragen kan worden, werknemers ingehuurd en ontslagen kunnen worden, krediet verkregen kan worden, de mate van beleggersbescherming, de druk van belastingen en daarmee gepaard gaande administratieve lasten, het gemak waarmee grensoverschrijdende handel plaats kan vinden, het gemak waarmee contractbepalingen afgedwongen kunnen worden, en de gevolgen van bedrijfsbeëindiging in het geval van insolventie.

Er wordt dus niet gekeken naar zaken als arbeidsmarkt, infrastructuur, macro-economische verhoudingen of de kracht van het financiële systeem.

Het rapport verschijnt elk jaar rond eind oktober. In het rapport voor 2017 vormen Nieuw-Zeeland, Singapore en Denemarken de top-3, België op een 52ste plaats, Nederland op de 32ste positie. Hekkensluiter is Somalië (190ste plaats).

Voorbeeld
'Voortgang met hervormingen leidt tot sterke stijging op Doing Business ranglijst - In de recente update van de Ease of Doing Business index door de Wereldbank maakt India een grote sprong omhoog. India neemt nu de honderdste positie (van 190) in en dat was vorig jaar nog 130ste en drie jaar geleden nog 142ste (toen van 189 landen).'
Bron: ABN AMRO Insights - 07-11-2017.

Internet: www.doingbusiness.org.


Zie ook: investeringsklimaat, Wereldbank, International Finance Corporation, mkb, kmo, administratieve lasten, transparantie. Vergelijk: total entrepreneurial activity, Global Entrepreneurship Monitor, World Press Freedom Index, Corruption Perceptions Index, IMD World Competitiveness Yearbook.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet