dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
rightsizing
 Vandaag 19-02-2019
18959 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
19-02balans oppoetsen
19-02instant payments
19-02vastgoedlening
19-02onroerend goed
19-02rightsizing
19-02herwaardering
19-02rightsize
19-02marktwaarde
18-02Big Tech
16-02ambachtelijk bier
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Flash Crash


Op 6 mei 2010 daalde de koersen op Wall Street in één klap met 9%. De Dow Jones-index verloor in enkele uren 999 punten, de grootste absolute daling ooit en in procenten de grootste koersdaling sinds zwarte maandag ('Black Monday') in oktober 1987.

Deze enorme koersdaling werd in eerste instantie veroorzaakt door een beleggingsfonds dat een bestens verkooporder inlegde ter waarde van US$ 4,1 miljard; deze verkoop 'tegen elke prijs' zette een daling in gang die door tal van marktpartijen werd gevolgd en mogelijk ook nog eens werd versterkt door 'high frequency trading' (mogelijk ook gecombineerd met de praktijk van het zogeheten 'quote stuffing').
Als mogelijke oorzaak voor de bestens verkooptransactie werd aanvankelijk een 'fat finger' genoemd (tikfout).
In het Nederlands ook wel 'flitskrach'.

Ook een flash rally is het gevolg van een dergelijke fout, dan echter betreft het een kooporder.

Inmiddels wordt de term ook vaker gebruikt voor heftige, meestal kortstondige koersdalingen c,q, fluctuaties, (mogelijk) als gevolg van vooraf ingestelde codes in computersoftware, de algoritmes, die door een enkele gebeurtenis (bijvoorbeeld een menselijke fout, nieuws van sociale media zoals Twitter) van slag raken, met forse koersuitslagen als gevolg.

Voorbeeld
'Het Britse pond sterling noteert vrijdagmiddag 2,6% lager tegenover de dollar. Eerder op de dag was zelfs sprake van een 'flash crash' naar een min van 6%. Het pond staat al langer onder druk na opmerkingen van de Britse premier Theresa May dat de formele onderhandelingen over een brexit uiterlijk in maart volgend jaar zullen beginnen. ...... De zogenoemde 'flash crash' lijkt te zijn veroorzaakt door berichten dat de Franse president Hollande bij de EU aandringt op strenge onderhandelingen met de Britten over de brexit. Ook zouden er computerproblemen zijn geweest met verkooporders of heeft een handelaar een vergissing gemaakt, waardoor per ongeluk een groot aantal verkooporders werd uitgebracht.'
Bron: DFT.nl - 07-10-2016.


Zie ook: discontinue koersbeweging, krach, fast market, high frequency trading, spoofing, Hound of Hounslow, circuit breaker, quote stuffing, fat finger, Blitzkrach, kill switch, Hurricane sterling, Brexitstress, nerveuze markt. Vergelijk: zwarte maandag, 3-minutencrash.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter F.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet