dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Bund
 Vandaag 23-03-2019
19044 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-03Bund
22-03Raad van Wijzen
22-03Sachverständigenrat
22-03fusie
21-03surveillance capitalis...
21-03surveillancekapitalism...
20-03World Happiness Report
20-03Federal funds
20-03Federal Open Market Co...
20-03Mercantilisme
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

uitrookprocedure


Een uitrookprocedure (Engels: squeeze-out, freeze-out) is de mogelijkheid voor een aandeelhouder met een groot belang in een onderneming, om kleinere aandeelhouders door de inkoop van eigen aandelen door de onderneming te dwingen hun belang te verkopen, waarna de onderneming van de beurs wordt gehaald en de beursnotering wordt beëindigd (zie: beursexit).
Als er bij een overname minder dan 5% van de aandelen niet wordt aangemeld kan de overnemende partij een procedure (de uitrookprocedure) starten bij de Ondernemingskamer (OK). De overnemende partij krijgt daarbij vrijwel altijd haar zin, maar de procedure duurt lang en de bepaling van de te betalen prijs was altijd moeilijk omdat daarvoor de actuele prijs aan het einde van de procedure werd aangehouden.
In juli 2015 bepaalde OK echter dat de peildatum voor de prijsbepaling aan het begin van de procedure dient te liggen. Dit zal de duur van dergelijke procedures aanzienlijk verkorten en bovendien zullen er waarschijnlijk minder van dit soort procedures worden gevoerd omdat de 'zittenblijvers' uiteindelijk ongeveer dezelfde prijs zullen krijgen als degenen die oorspronkelijk wel hebben aangemeld.

Voorbeeld
'Aandeelhouders van bedrijven die worden overgenomen kunnen in de toekomst makkelijker worden 'uitgerookt'. Dat is het gevolg van een recente uitspraak van de Ondernemingskamer die tot nu toe buiten de aandacht is gebleven. De Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen spreekt van een ‘fair besluit’. Maar vertegenwoordigers van beleggers reageren gemengd. 'Dit is het requiem van de uitkoopprocedure', zegt een van hen.'
Bron: FD, 18-8-2015.


Zie ook: exit, beursexit, delisting, exitstrategie, inkoop van eigen aandelen, de-equitisation, aanmelden (van aandelen), aanmeldingstermijn (bij overnamebod).Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter U.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet