dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
generatielijst
Onderstaand wordt een overzicht gegeven van de opeenvolgende ... >>
 Vandaag 17-04-2024
21828 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 reconciliatie
3 excasso
4 opschalingskorting
5 corporate
 Thema's
 Recent verbeterd
16-04thematisch beleggen
16-04tegenvaller
16-04Fort Rusland
16-04autarkie
16-04World Economic Outlook
16-04onderwaardering
16-04Box 1, 2 en 3
16-04exorbitant privilege
16-04koning dollar
16-04plakkerige inflatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

jingle mail


De praktijk van het versturen van de jingle mail is een typisch Amerikaans fenomeen. Gedoeld wordt op het per post versturen van de woningsleutels aan de hypotheekverstrekker door iemand - de hypotheeknemer, vaak de bewoner - die niet meer in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.
'To jingle' wil zeggen 'rinkelen'; verwezen wordt naar het rinkelende geluid van de sleutelbos.
Door het versturen van de jingle mail is de voormalige eigenaar van het betreffende onroerend goed schuldenvrij geworden, en is de hypotheekverstrekker eigenaar geworden van het pand.

De praktijk van het versturen jingle mails heeft grote vormen aangenomen tijdens de Amerikaanse huizencrisis / hypotheekcrisis (2006-2009). In een markt waarin de waarde van het onroerend goed sterk daalt zal ook de onderpandswaarde steeds lager worden en zal de hypotheekverstrekker (meestal een bank) om bijstorting vragen; in het geval de eigenaar zijn hypotheek niet kan herfinancieren en dus geen gevolg kan geven aan deze oproep, kan hij als laatste redmiddel de jingle mail versturen. De hypotheekverstrekker blijft dan met een onbewoond pand zitten. Door de schaal waarop dit gebeurd is zijn er zeer veel van deze onbewoonde panden in handen van banken gekomen. Veel van deze panden verpauperen, worden vaak door dieven gestript van waardevolle zaken en verpauperen verder, waardoor de waarde van het onroerend goed verder daalt. Hiermee daalt ook de waarde van hierop gebaseerde financiële producten, zoals mortgage backed securities. Veel financiële instellingen, niet alleen die in de Verenigde Staten, zijn hierdoor in problemen geraakt.

De term 'jingle mail' dook voor het eerst op in 1990-1991, de tijd van de Savings & Loans Crisis en dook opnieuw op tijdens recente Amerikaanse huizencrisis.

Hier kennen we het jingle mail fenomeen niet. Kan bijvoorbeeld in Nederland de eigenaar zijn hypotheek niet meer voldoen, dan wordt het huis geveild (executieveiling) en blijft deze met een schuld achter.

Begin februari 2011 is er een uitspraak van een Spaanse rechtbank die er op lijkt te wijzen dat het jingle mail systeem ook in Spanje zou gelden; het wachten is op een uitspraak in hoger beroep. Bevestiging van het vonnis zou een grote druk op de al kwetsbare Spaanse huizenmarkt leggen.


Zie ook: foreclosure, underwater mortgage, kredietcrisis, hypotheekcrisis, mortgage backed security, asset backed securities, securitisatie, giftige financiële producten.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter J.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet