dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
investor
 Vandaag 18-01-2019
18867 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
16-01no deal-scenario
16-01Exit from Brexit
14-01verdienmodel
13-01cijferseizoen
13-01brugpensioen
12-01superrijken
11-01ruling
08-01deeltijdbaan
08-01deeltijdwerk
05-01Fat Cat Wednesday
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

koopkrachtplaatje


Een berekening van de koopkracht en een raming van de koopkrachtontwikkeling voor verschillende inkomenscategorieën - een bepaalde groep huishoudens - in de nabije toekomst als gevolg van overheidsbeleid.

Veranderingen in het bruto inkomen, eventuele kinderbijslag en belasting- en premietarieven worden bij elkaar opgeteld en vergeleken met de consumentenprijzen (het consumentenprijsindexcijfer). Worden bijvoorbeeld de energieprijzen hoger, dan verslechtert de koopkracht.

Koopkrachtplaatjes zijn een geliefd begrip onder politici en sociale partners in Nederland. Met name in de verkiezingstijd en rond Prinsjesdag is het een veelbesproken begrip; politici menen dat partijen die het koopkrachtplaatje garanderen voor de komende regeerperiode, meer stemmen zullen trekken. Het is opvallend dat er alleen in Nederland op deze wijze wordt gewerkt met, en vertrouwd op, koopkrachtplaatjes.

Koopkrachtplaatjes kunnen misleidend zijn. Een koopkrachtplaatje is slechts een gestileerde weergave van de werkelijkheid, een model. Bovendien houden de berekende koopkrachtcijfers geen rekening met gebeurtenissen als inkomensverbetering na een promotie, het krijgen van kinderen of een nieuwe baan, ontslag, scheiding en dergelijke (diverse 'life events'), terwijl juist deze zaken een groot deel van de koopkrachtontwikkeling bepalen.

Voorbeeld
'Politici zouden zich minder moeten blindstaren op de zogeheten ‘koopkrachtplaatjes’, die jaarlijks een grote rol spelen bij het maken van de rijksbegroting. Ook in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen spelen ze elke vier jaar een belangrijke rol. Die oproep deed CPB-directeur Laura van Geest .....Het in kaart brengen van koopkrachteffecten van overheidsbeleid, ..... is nuttig en belangrijk voor het tegengaan van inkomensongelijkheid. Maar beleidsmakers en politici kennen er een te grote en te precieze waarde aan toe. Dat leidt tot schijnwerkelijkheid voor burgers en tot een wildgroei aan fiscale maatregelen.'
Bron: NRC - 07-03-2018.


Zie ook: huishouden, loon, bruto loon, netto loon, inkomen, inkomensongelijkheid, koopkracht, consumptie, MIMOSI, Macro-Economische Verkenning, inflatie, deflatie, Prinsjesdag, Jan Modaal, Jan met de pet, getallenfetisjisme, huishoudboekje, éénverdiener, éénoudergezin, alleenstaande, tweeverdiener, anderhalfverdieners, kostwinner, hoofdkostwinner, nullijn, lastenverlichting, persoonlijke inflatiecalculcator. Vergelijk: koopkrachtwolk.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter K.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet