dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
World Trade Outlook Indicator
 Vandaag 21-08-2018
18758 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6debt service coverage ra...
7out-of-pocket kosten
8inkomen
9generatie Y
10o/g
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-08loonbeslag
21-08bankbeslag
21-08derdenbeslag
20-08fundamentals
20-08inkoop van eigen aande...
20-08turboliquidatie
20-08flitsliquidatie
19-08kapitaalrestricties
19-08cliff-edge brexit
18-08World Trade Outlook In...
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

koopkrachtplaatje


Een berekening van de koopkracht en een raming van de koopkrachtontwikkeling voor verschillende inkomenscategorieën - een bepaalde groep huishoudens - in de nabije toekomst als gevolg van overheidsbeleid.

Veranderingen in het bruto inkomen, eventuele kinderbijslag en belasting- en premietarieven worden bij elkaar opgeteld en vergeleken met de consumentenprijzen (het consumentenprijsindexcijfer). Worden bijvoorbeeld de energieprijzen hoger, dan verslechtert de koopkracht.

Koopkrachtplaatjes zijn een geliefd begrip onder politici en sociale partners in Nederland. Met name in de verkiezingstijd en rond Prinsjesdag is het een veelbesproken begrip; politici menen dat partijen die het koopkrachtplaatje garanderen voor de komende regeerperiode, meer stemmen zullen trekken. Het is opvallend dat er alleen in Nederland op deze wijze wordt gewerkt met, en vertrouwd op, koopkrachtplaatjes.

Koopkrachtplaatjes kunnen misleidend zijn. Een koopkrachtplaatje is slechts een gestileerde weergave van de werkelijkheid, een model. Bovendien houden de berekende koopkrachtcijfers geen rekening met gebeurtenissen als inkomensverbetering na een promotie, het krijgen van kinderen of een nieuwe baan, ontslag, scheiding en dergelijke (diverse 'life events'), terwijl juist deze zaken een groot deel van de koopkrachtontwikkeling bepalen.

Voorbeeld
'Politici zouden zich minder moeten blindstaren op de zogeheten ‘koopkrachtplaatjes’, die jaarlijks een grote rol spelen bij het maken van de rijksbegroting. Ook in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen spelen ze elke vier jaar een belangrijke rol. Die oproep deed CPB-directeur Laura van Geest .....Het in kaart brengen van koopkrachteffecten van overheidsbeleid, ..... is nuttig en belangrijk voor het tegengaan van inkomensongelijkheid. Maar beleidsmakers en politici kennen er een te grote en te precieze waarde aan toe. Dat leidt tot schijnwerkelijkheid voor burgers en tot een wildgroei aan fiscale maatregelen.'
Bron: NRC - 07-03-2018.


Zie ook: huishouden, loon, bruto loon, netto loon, inkomen, inkomensongelijkheid, koopkracht, consumptie, MIMOSI, Macro-Economische Verkenning, inflatie, deflatie, Prinsjesdag, Jan Modaal, Jan met de pet, getallenfetisjisme, huishoudboekje, éénverdiener, éénoudergezin, alleenstaande, tweeverdiener, anderhalfverdieners, kostwinner, hoofdkostwinner, nullijn, lastenverlichting, persoonlijke inflatiecalculcator. Vergelijk: koopkrachtwolk.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter K.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet