dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In de financiële wereld een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
29-03non-business day
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

rentegevoeligheid


De mate waarin de waarde van een portefeuille met bepaalde activa verandert in verhouding tot een wijziging van de kapitaalmarktrente.

De term wordt meestal gebruikt in de obligatiemarkt. Dus de mate waarin een obligatiekoers of waarde van een vastrentende portefeuille, rente-index, enzovoorts wijzigt in verhouding tot een verandering van de kapitaalmarktrente.
De rentegevoeligheid wordt dan doorgaans uitgedrukt door middel van de duration, de gewogen gemiddelde looptijd. Hoe langer de resterende looptijd van een obligatie is en hoe lager het couponrendement, hoe rentegevoeliger een lening is.

Ook bij niet-obligatieportefeuilles is er doorgaans sprake van rentegevoeligheid. Bijvoorbeeld bij aandelen is er sprake van rentegevoeligheid van de toekomstige winsten (en dus ook de uitkeringen van dividenden): bij een rentestijging daalt de contante waarde van die toekomstige winststromen. Een hogere rente vergroot ook de financiële lasten (kapitaallasten) van bedrijven - het wordt voor bedrijven duurder om hun bedrijfsactiviteiten te financieren - en dat gaat ten koste van de bedrijfswinsten. Met name bedrijven die zwaar gefinancierd zijn, zullen hier last van hebben.

Voorbeeld

  • 'Microsoft is een mooi voorbeeld. Tien jaar geleden stond het aandeel op nog geen negen keer de verwachte winst. Vandaag staat die ratio op 33. In diezelfde periode is de winst ruimschoots verdrievoudigd. Als je én een enorme stijging in je waardering krijgt én een flinke winststijging, komt het wel goed met je aandelenkoers. Het resultaat is een koersstijging van meer dan 1100%. De keerzijde van al die hoge toekomstige winsten is dat het deze aandelen ook erg rentegevoelig maakt. Als je die winsten in de verre toekomst verdisconteert met een hogere rente, daalt de koers bij een rentestijging extra hard. Dat is wat er de afgelopen week gebeurde. De opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell lieten de rente stijgen en hop, daar ging er eventjes $400 mrd van deze beurswaardering van deze bedrijven af.'
    Bron: BNR.nl, column Corné van Zeijl - 01-10-2021.

  • 'Vooral groeiaandelen zijn rentegevoelig. Hun waardering stoelt grotendeels op toekomstige winsten. Bovendien moeten die bedrijven veel investeren. Bij een nulrente is 100 euro over vijf jaar evenveel waard als nu. Dat verandert als u daar risicoloos centen mee kunt verdienen via staatsobligaties, terwijl een hogere rente de kapitaalkosten van een bedrijf doet stijgen. In een waarderingsmodel voor een aandeel gaat het vlug om een wijziging van tientallen procenten. De vermogensbeheerder Puilaetco rekende uit dat de winsten van over 30 jaar bij een renteklim van 1 naar 1,5 procent nu 26 procent minder waard zijn.'
    Bron: Tijd.be, column Serge Mampaey - 01-10-2021.


Engels: interest rate sensitivity.


Zie ook: rentecurve, geldmarktrente, kapitaalmarktrente, contante waarde, duration, modified duration, durationbeleid, duration mismatch, pertubation analysis, burnout, phi, inverse relatie, matching portefeuille, kapitaallasten, Morningstar Style Box.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter R.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet