dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beknibbelflatie
Een nieuwe (januari 2024) combinatie van het woord inflatie met ... >>
 Vandaag 25-04-2024
21835 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Institut für Wirtschafts...
2 Informations- und Forsch...
3 Dogs of the Dow
4 Belgische tandarts
5 beknibbelflatie
 Thema's
 Recent verbeterd
25-04prijsprikkel
25-04memecoin
25-04maatschappelijke koste...
25-04beoordelingseconomie
25-04short squeeze
25-04dry powder
25-04financiële prikkel
25-04technisch resultaat
25-04netto combined ratio
25-04loss ratio
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

reservemunt


Ook: reservevaluta.
Een vreemde valuta die door een overheid of centrale bank in voorraad wordt gehouden als onderdeel van de financiële reserves van een land (als onderdeel van de valutareserves).

Buiten de Verenigde Staten is de Amerikaanse dollar sinds jaar en dag de meest gebruikte reservevaluta, maar de euro is met een sterke opmars bezig en lijkt geleidelijk aan een alternatieve internationale reservemunt te worden; de Verenigde Staten hebben te maken met een tekort op zowel de handelsbalans (betalingsbalans) als een tekort op de begrotingstekort ('double deficit' of 'twin deficit'), de vraag is dan hoe lang buitenlandse investeerders bereid zijn de Amerikaanse tekorten te dekken (en de vraag naar dollars op peil blijft).
Landen die hun munt gekoppeld hebben aan de Amerikaanse dollar - denk aan landen als China en Saudi-Arabië - zien bij een daling van de dollar ten opzichte van de euro hun valutareserves snel minder waard worden en krijgen hierdoor eveneens te maken met een snel oplopende inflatie.
Het lijkt erop dat er in de toekomst meerdere reservemunten zullen zijn naast de dollar. Naast de euro ook de Chinese renminbi.

Voorbeeld

  • 'De oorlog in Europa en de sancties tegen Rusland tasten de status van de euro als internationale reservemunt niet aan. Wel beleggen groeilanden met relatief goede relaties met Rusland en China meer van hun reserves in goud om sancties te kunnen ontlopen.'
    Bron: Knack.be - 21-06-2023.

  • 'Russische media schrijven dat het Kremlin de mogelijkheid onderzoekt of aan het goud een digitale munt zou kunnen worden gekoppeld. Een door goud gedekte cryptovaluta zou een ideale combinatie zijn voor een nieuwe internationale betaaleenheid. China en Rusland willen al jaren af van de hegemonie van de dollar als mondiale reservevaluta. De waarde van de dollar wordt bepaald door de rentebesluiten van de Amerikaanse centrale banken, waarop zij geen invloed hebben. En elke renteverandering in de VS leidt wereldwijd tot een enorme kapitaalvlucht.'
    Bron: Volkskrant, column Peter de Waard - 09-04-2019.

  • 'De koers van de Amerikaanse dollar gaat steeds harder onderuit. Analisten uiten hun twijfels over de houdbaarheid van de dollar als reservemunt, nu de zorgen over de Amerikaanse economie de koers steeds verder omlaag drukken. Eén euro was vrijdag bij het sluiten van de handel goed voor afgerond $1,18, terwijl dat eind mei nog krap $1,09 was. Op de valutamarkt is dat een forse beweging, die bovendien steeds sneller gaat. Gemeten tegenover een mandje met andere belangrijke valuta's beleefde de dollar in juli de slechtste maand in tien jaar tijd.'
    Bron: FD - 02-08-2020.


Engels: reserve currency.


Zie ook: ankervaluta, sleutelvaluta, valutareserves, vaste wisselkoers, currency board, safe asset, dollar, exorbitant privilege, koning dollar, Almighty dollar. Vergelijk: vreemde valuta, sleutelvaluta, ankervaluta, eenheidsmunt, wereldmunt.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter R.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet