dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In de financiële wereld een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21790 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 glazen klif
2 laaghangend fruit
3 onder embargo
4 Il Duro
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
29-03geraniumzitters
29-03generatie X
29-03generatie Nix
29-03vooroorlogse generatie
29-03protestgeneratie
29-03boomer
29-03babyboom-generatie
29-03stille generatie
29-03onderuitputting
29-03verliesaversie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

special purpose acquisition company


Afgekort: SPAC.

Een special purpose acquisition company (SPAC) is een onderneming zonder operationele activiteiten, die uitsluitend wordt opgericht om via een beursintroductie (initial public offering of IPO) kapitaal bijeen te brengen met het oog op de overname van een bestaand bedrijf in (meestal) een specifieke sector.
Het is een (beursgenoteerd) investeringsvehikel. De beurgenoteerde lege vennootschap haalt via de beurs geld op bij investeerders. Dat kunnen grote beleggers zijn, zoals private equity fondsen, maar ook particuliere beleggers. Deze bedrijven hebben meestal nog geen specifieke bedrijfsactiviteiten of activa, behalve het geld dat ze hebben opgehaald bij hun beursgang. De meeste SPAC's worden tegen € 10 uitgegeven; er is op het moment van introductie geen relatie met bijvoorbeeld winst en vermogen: die zijn er niet.

Met het via de beurs opgehaalde geld worden dan ondernemingen gekocht. Echter, welk overnamedoelwit dat is, is op het moment van de beursintroductie nog in nevelen gehuld. Daarom wordt ook gesproken van een blancochequebedrijf (‘blank-check companie’). Ook de termen lege beurshuls of legehulsconstructie , en lege vennootschap worden in dit verband vaak gebruikt.
Het is niet ongebruikelijk dat de SPAC met het overgenomen bedrijf een fusie aangaat, waardoor het een beursnotering krijgt (omgekeerde beursgang).
Doorgaans wordt overeengekomen dat de belegger zijn inleg (na aftrek voor gemaakte kosten) na een afgesproken periode terugkrijgt als het de SPAC niet lukt om geschikte overnames te doen.
SPACs worden opgericht door investeerders met expertise in een bepaalde sector of industrie, die vervolgens op zoek gaan naar bedrijven om over te nemen en te fuseren met de SPAC.

Voorbeeld

  • Insiders verkochten massaal hun spac-aandelen, net op tijd - De wereld van de special purpose acquisition company (spac) is een stuk minder zonnig dan twee jaar geleden. Maar de oprichters van de spacs, en de aandeelhouders van de bedrijven waar zij mee fuseerden, zijn er zeker niet slechter van geworden. (.....) De eigenaars en andere insiders - bijvoorbeeld oprichters of medewerkers van het eerste uur - proberen ondertussen toch nog een slaatje uit hun bedrijven te slaan. Insiders bij 232 bedrijven verkochten in totaal voor $22 mrd aan aandelen. Bij twaalf bedrijven verkochten de grootaandeelhouders zelfs voor meer dan $500 mln. Zo verkocht Richard Branson, de ceo van ruimtevaarttoerismebedrijf Virgin Galactic, 75% van zijn aandelen voor $1,4 mrd. Niet veel later bleek dat het bedrijf nog lang niet zo ver was om mensen voor hun lol de ruimte in te schieten, en daalde het aandeel met meer dan 90% ten opzichte van de piek.'
    Bron: FD - 30-05-2023.

  • 'Rage van de spacs eindigt in faillissementen en uitverkoop - Minstens acht bedrijven die sinds medio 2022 via een blancochequebedrijf naar de beurs gingen, kunnen niet meer aan hun verplichtingen voldoen. Dit is waarschijnlijk het begin van een trend. ‘De waardevernietiging is spectaculair.' '
    Bron: FD - 13-03-2023.

  • 'De spactrend lijkt voorbij. Terwijl er in de afgelopen twee jaar negentien spacs hun debuut maakten op het Damrak, is het nu al maanden stil, vooral door het slechte beursklimaat en de stilgevallen overnamemarkt. Voor de miljarden euro's die de beursvehikels hebben opgehaald, begint de tijd te dringen.'
    Bron: FD - 29-09-2022.


De Nederlandse toezichtsrichtlijnen voor SPAC's geven kennelijk aanleiding tot verschillende interpretaties. Sommige banken en brokers bieden hun klanten geen mogelijkheid om te beleggen in SPAC's.

Voorbeeld
'Bank ABN Amro en broker Bux vinden zogeheten spacs zulke risicovolle beleggingen dat ze deze effecten niet aanbieden aan particuliere klanten. Rabobank gaat niet zo ver, maar stelt wel een kennis- en ervaringstoets verplicht voordat particuliere beleggers aandelen mogen kopen in deze special purpose acquisition vehicles. Deze beperkingen zijn opmerkelijk, aangezien spacs enorm in trek zijn op de beurs. Vorig jaar kwamen er alleen al op het Damrak zestien bij, waarmee €3,7 mrd werd opgehaald. Spacs zijn lege beurshulzen die enkel dienen om andere bedrijven op te kopen.'
Bron: FD - 23-01-2022.


Zie ook: entiteit, vehikel, investeringsvehikel, beleggingsvehikel, lege vennootschap, blancochequebedrijf, blank check IPO, spacbeursgang, SPACkoper, omgekeerde beursgang. Vergelijk: private equity, corporate venturing, special purpose vehicle, structured investment vehicle.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet