dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
eurozonebegroting
 Vandaag 21-11-2018
18867 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
20-11ultimate forward rate
20-11forward rate
20-11achtergestelde lening
20-11Black Friday
20-11eurozonebegroting
19-11turboliquidatie
19-11Philadelphia Federal I...
19-11Philly Fed-index
19-11Empire State index
19-11Bloomberg
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

weerderivaten


Financiële instrumenten, waarvan de waarde afgeleid is van klimatologische omstandheden. De onderliggende waarde een weerindex. Op die index kunnen dan afgeleide instrumenten worden gebaseerd, zoals swaps, futures en opties. Deze instrumenten worden gebruikt om aanvankelijk sterk geconcentreerde risico's te spreiden via de financiële markten, waar weer partijen bereid zijn deze risico's deels over te nemen.

Het zijn instrumenten die door professionele partijen - zoals ondernemingen - worden gebruikt om zich in te dekken ('hedgen') tegen klimaatgerelateerde risico's als de gevolgen van schommelingen in temperatuur, de hoeveelheid regenval of sneeuwval, vochtigheid, windsnelheid en dergelijke.
De weerderivaten worden door partijen gebruikt, waarvan de opbrengsten en/of kosten sterk gekoppeld zijn aan klimaatomstandheden. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitsproducenten.

Weerderivaten worden ook wel tot de categorie 'disaster insurance' (natuurrampverzekeringen, catastrofeverzekering) gerekend. Bij natuurrampen gaat het om gebeurtenissen die slechts zelden optreden, maar die als ze optreden geweldige grote gevolgen hebben, zoals het verlies van veel mensenlevens en een enorme, langjarige economische/financiële schade.
Bij weerderivaten gaat het echter in de meeste gevallen om zaken die met een hoge waarschijnlijkheid optreden, maar waarvan de gevolgen verhoudingsgewijs redelijk te overzien zijn, net als bijvoorbeeld hagelschade voor fruittelers (heel vervelend, maar niet onoverkomelijk, eist uiterst zelden mensenlevens). Vaak zijn de risico's seizoensgerelateerd.

De waarde van deze instrumenten is gekoppeld aan bepaalde tijdsperioden (bijvoorbeeld week, maand, jaar). Bij de ontwikkeling van deze producten is de beschikbaarheid van betrouwbare, langjarige dataseries met betrekking tot specifieke klimaatontwikkelingen c.q. weersomstandigheden essentieel; integriteit van deze data is groot belang.

Engels: weather-derivatives.


Zie ook: weerrisico, disaster insurance, windhandel, afgeleide instrumenten. Vergelijk: wafelhuisindex.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet