dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
suppletieplicht
 Vandaag 17-07-2018
18702 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6debt service coverage ra...
7out-of-pocket kosten
8inkomen
9generatie Y
10hypotheekrenteaftrek
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
17-07Wet Invoering Extra Ge...
17-07functiescheiding
17-07kraamverlof
17-07suppletieplicht
16-07WIEG
16-07babyverlof
16-07vaderschapsverlof
16-07partnerverlof
16-07Chinese wall
16-07functional seperation
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

inkoop van eigen aandelen


Ook: aandeleninkoopprogramma. Beursgenoteerde ondernemingen maken regelmatig gebruik van zogenaamde 'stock repurchase programs', 'share buybacks', 'share buyback programs' of aandeleninkoopprogramma's; op de beurs verhandelde aandelen worden dan door de onderneming zelf ingekocht; hierbij zijn dan limieten gesteld voor wat betreft het aantal in te kopen aandelen en de tijdspanne waarbinnen de inkoop plaatsvindt.
Doordat het aantal uitstaande aandelen (het geplaatst kapitaal) afneemt, neemt de winst per aandeel theoretisch toe; doel is doorgaans dan ook de verhoging van de aandeelhouderswaarde op momenten dat de aandelen als ondergewaardeerd worden gezien of het tegengaan van verwatering.

De aankondiging van de inkoop van eigen aandelen wil soms alleen al de koers van de aandelen doen oplopen (psychologisch effect op beleggers).

De inkoop van eigen aandelen is vaak populair bij beursfondsen met veel geld in kas, die dit geld niet willen aanwenden voor een verhoging van het dividend, fusies of acquisities.
Een andere reden voor een aandeleninkoopprogramma kan een voorgenomen beursexit zijn. Ook komt het voor dat de onderneming eigen aandelen inkoopt voor gebruik in een werknemersaandelenplan. Soms is inkoop van eigen aandelen bedoeld om de versnippering van het aandelenbezit onder kleinere aandeelhouders terug te dringen.

Voorbeeld
'Nutreco start deze vrijdag met de inkoop van 700.000 eigen aandelen ter waarde van circa 45 miljoen euro. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Het inkoopprogramma wordt gedaan met het oog op toekomstige stockdividenden en aandelenplannen voor werknemers.'
Bron: DFT.nl - 08-02-2013.

Een zorg rondom sommige aandeleninkoopprogramma's is dat ze door managers in gang zouden kunnen zijn gezet om de winst per aandeel en daardoor koers de op te krikken (winststuring) en wellicht zelfs daardoor hun eigen salaris te verhogen (een zogeheten perverse prikkel).

Er wordt overigens ook gedebatteerd over de mate waarin beursfondsen eigen aandelen in zouden mogen kopen: als beursfondsen de mogelijkheid hebben om vrijwel onbeperkt aandelen in te kopen, zouden ze dit als middel kunnen inzetten tegen vijandige overnames (vorm van een beschermingsconstructie); er gaan stemmen op om inkoop van aandelen in te perken tot maximaal 50% van het uitstaand kapitaal (in de Nederlandse wetgeving).

Noot: de teruggekochte (in eigen voorraad aangehouden) aandelen worden ook 'treasury stock' (VS), 'reacquired stock', 'treasury shares' of 'shares held in treasury' aangeduid.

Engels: share buyback, stock buyback, stock repurchase, buyback.


Zie ook: kapitaalvermindering, geplaatst kapitaal, intrekken van aandelen, winst per aandeel, overkapitalisatie, vrije kasstroomhypothese, share buyback, stock buyback, buy-back yield, stock repurchase program, uitrookprocedure, de-equitisation, accelerated buy-backs, treasury stock, corporate action, herkapitalisatie.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter I.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet