dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
saneringskrediet
Het saneringskrediet is een schuldregelingsvorm. ... >>
 Vandaag 24-04-2024
21832 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Institut für Wirtschafts...
2 Informations- und Forsch...
3 Belgische tandarts
4 penny wise, pound foolish
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
23-04beknibbelflatie
23-04generatielijst
23-04window dressing
23-04saneringskrediet
23-04beoordelingseconomie
23-04maatschappelijke koste...
23-04toegevoegde waarde
23-04short squeeze
23-04dry powder
23-04bets
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

toegevoegde waarde


Toegevoegde waarde is de waarde die een onderneming toevoegt aan een reeds bestaande waarde, het inkomen dat in het productie- en distributieproces wordt gevormd.
Bij een onderneming kunnen we de toegevoegde waarde meten door de marktwaarde van de omzet te verminderen met de waarde van de ten behoeve van die omzet gekochte en verbruikte productiemiddelen, bijvoorbeeld grond- en hulpstoffen. Dus: omzet minus inkoopwaarde.
De toegevoegde waarde is dus niet hetzelfde als de marge of winst, maar de zuivere waardevermeerdering gedurende het productie- en distributieproces (de gemaakte kosten en winst maken hier deel van uit).

Het begrip wordt ook in ruimere zin gebruikt. Zo kan de toegevoegde waarde van een product of bedrijf bijvoorbeeld bestaan uit kwaliteiten die het product of bedrijf onderscheiden van concurrerende alternatieven.

Voorbeeld
'Om gevoel te krijgen voor hoeveel economie we in Nederland proppen, berekende hoogleraar Jeroen Hinloopen, tevens onderdirecteur van het Centraal Planbureau, de toegevoegde waarde die we per vierkante kilometer produceren in vergelijking met andere landen. „Nederland bleek de nummer vijf van de wereld te zijn.” Singapore gaat verreweg aan kop, Hongkong, Luxemburg, en Israël volgen. Wat Hinloopen opviel: die landen leunen op bedrijvigheid die relatief weinig ruimte inneemt. ...... Nederland is een vreemde eend in de bijt, want onze economie is volgens Hinloopen gemengder. Nederland verdient veel met dienstverlening, net als andere landen in de top. „Maar we hebben ook zware industrie, veel distributie, de high tech van chipmachinefabrikant ASML én een agrarische sector die vergeleken met veel van die andere hoogproductieve landen best behoorlijk in omvang is. Als je kijkt naar de structuur van onze economie, is het best bijzonder dat we zoveel waarde per vierkante kilometer toevoegen.” België was, op nummer 8, het eerste land dat Hinloopen vond lijken op Nederland, maar België produceert per vierkante kilometer 75 procent van wat Nederland doet.'
Bron: NRC, column Marike Stellinga - 19-04-2024.

Engels: value added.


Zie ook: economie, bruto nationaal product, welvaart, business model, bedrijfskolom, waardecreatie, waardeketen, maakindustrie, kernactiviteit, primaire proces, co-creatie, productie, productiefactoren, productiviteit, arbeidsproductiviteit, hoogwaardige werkgelegenheid, belasting toegevoegde waarde, wegkijkeconomie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet