dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beleidsdekkingsgraad
Alle Nederlandse pensioenfondsen moeten vanaf 2015 gebruik maken ... >>
 Vandaag 20-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 oorlogseconomie
3 reconciliatie
4 penny wise, pound foolish
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
19-04vermogenswinstbelastin...
19-04interne markt
19-04beleidsdekkingsgraad
19-04bitcoin halving
19-04buy low, sell high
19-04probeer nooit een vall...
19-04GDPNow
19-04fundamentele analyse
19-04liquidation preference...
19-04liquidatiepreferentie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

rentecurve


Ook: rendementscurve, rentestructuur, yield curve.
Grafiek die de rentestructuur weergeeft; de grafiek toont het verband tussen verschillende looptijden en de verschillende rentetarieven in functie van de tijd (met op de X-as een tijdsschaal en op de Y-as de verschillende rentes). De rentecurve is feitelijk de prijs van geld gespreid over de tijd.
Getoond wordt het rendement op geldmarktbasis of kapitaalmarktbasis van leningen met eenzelfde kwaliteit (kredietwaardigheid), meestal staatsleningen.

De helling van de rendementscurve (Engels: yield curve slope) kan worden gemeten als het verschil tussen de rentevoeten voor twee gekozen looptijden.

De rentecurve is stijgend, steil, normaal of positief als de langetermijnrente hoger is dan de kortetermijnrente. Dit is ook logisch: hoe langer geldverstrekkers hun liquiditeiten moeten missen, hoe hoger de vergoeding is die men vereist voor het uitlenen ervan.
Ook kan er sprake zijn van een vlakke rentecurve, waarbij de rente op korte en lange termijn (nagenoeg) aan elkaar gelijk zijn.

De rentecurve is dalend, negatief of invers als de kortetermijnrente hoger is dan de langetermijnrente (zie ook: inverse rentestructuur).
Alleen in uitzonderlijke situaties zijn kortlopender leningen duurder dan de langlopende leningen (het effectief rendement op kortlopende leningen is dan hoger dan op langlopende).
Het omkeren van de rentecurve van een stijgende rentecurve naar een dalende rentecurve wordt vaak gezien als een voorbode van een economische recessie (al is dat niet altijd zo). Het is een signaal dat beleggers voor de op langere termijn lagere rentes en lagere inflatie verwachten, maar pessimistischer zijn over de nabije toekomst (de korte termijn).

Voorbeeld
'Op de obligatiemarkt daarentegen staan de seinen juist op rood. In de Verenigde Staten wordt veel betekenis gehecht aan het gedeeltelijk omkeren van de zogenaamde yield curve, de rentestructuur. De rente op vijfjarige staatsleningen is onder de kortetermijnrente terechtgekomen. Meestal is dat een teken van een aanstormende recessie. Dalende rentes komen door stijgende obligatiekoersen.'
Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 03-04-2019.

De rentecurve wordt vaak ook weergegeven op basis van duration of zuivere rentes, de zogenaamde zero-coupon rente (zie: zero-curve).
Ook voor de berekening van de dekkingsgraad van een pensioenfonds is de rentecurve van groot belang.

Engels: yield curve.


Zie ook: tijdswaarde van geld, rentekromme, rentestructuur, rentetermijnstructuur, last liquid point, ultimate forward rate, benchmarklening, normale rentecurve, steile rentecurve, dalende rentecurve, vlakke rentecurve, steepener, flattener, yield curve risico, parallelle verschuiving (van de rentecurve), rentearbitrage, par yield curve, zero-curve, benchmarklening, ultimate forward rate, spread to worst, zuivere rente, rentewapen (centrale banken), schaduwrente.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter R.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet