dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
douane-unie
 Vandaag 14-11-2018
18867 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
14-11douane-unie
13-11potverteren
11-11CEO-fraude
11-11creditboy
09-11die Wende
09-11steekpenningen
09-11melkkoe
09-11prijspiek
09-11zorgpremie
07-11grootverdiener
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Autoriteit Financiële Markten


Afgekort: AFM.

De AFM is de gedragstoezichthouder financiële markten in Nederland, de organisatie die door de Minister van Financien belast is met het toezicht op het gedrag van iedereen die actief is op de markt van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Sinds begin 2007 is de AFM eveneens toezichthouder voor de pensioensector.
Met het gedragstoezicht wil de AFM een bijdrage leveren aan het goed functioneren van de financiële markten. Het statutaire doel van de AFM is "het bevorderen op de financiële markten van een ordelijk en transparant marktproces, een zuivere verhouding tussen marktpartijen en de bescherming van de consument".

De AFM is de rechtsopvolger van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). De STE was verantwoordelijk voor het toezicht op het effectenverkeer. De wijziging van STE naar AFM vloeit voort uit de nota 'Herziening van het toezicht op de financiële marktsector' van het Ministerie van Financiën: de sectorale indeling van het toezicht maakt plaats voor een functionele indeling in prudentieel toezicht en gedragstoezicht.

Via speciale door de AFM opgezette websites kunnen consumenten hun kennis op verschillende deelgebieden testen (www.weetwatjeweet.nl) en hun ervaringen met financiële producten en hun aanbieders uitwisselen (www.geldwaardering.nl).

Internationaal is de AFM representant van Nederland in de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) en de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA).

Internet: www.afm.nl.


Zie ook: toezichthouder, gedragstoezicht, prudentieel toezicht, Wet handhaving consumentenbescherming, AFM-mannetje, risicometer, wildwestbordje, Geld lenen kost geld, belangenmelding. Vergelijk: Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (België), Europese Autoriteit voor Effecten en Markten, Twin Peaks-model (toezichtmodel).Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter A.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet