dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In de financiële wereld een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21790 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 glazen klif
2 laaghangend fruit
3 onder embargo
4 Il Duro
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
29-03geraniumzitters
29-03generatie X
29-03generatie Nix
29-03vooroorlogse generatie
29-03protestgeneratie
29-03boomer
29-03babyboom-generatie
29-03stille generatie
29-03onderuitputting
29-03verliesaversie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Federal Deposit Insurance Corporation


Afgekort: FDIC.

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is een in federale overheidsorganisatie in de Verenigde Staten. De FDIC heeft als taak de veiligheid van en vertrouwen van het publiek in het Amerikaanse financiële systeem te bewaken en te vergroten.
De FDIC vervult een belangrijke rol in het bewaren en bevorderen van financiële stabiliteit. Deposito's bij Amerikaanse financiële instellingen zijn tot een bedrag van 100.000 Amerikaanse dollars verzekerd door de FDIC (garantiefonds). In het geval een financiële instelling wankelt zal de FDIC inspringen om het effect ervan op de economie en het financiële systeem te minimaliseren.
De FDIC werd in 1933 opgericht, naar aanleiding van de vele faillissementen onder Amerikaanse banken in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

De 'funding' is afkomstig uit verzekeringspremies die Amerikaanse financiële instellingen afdragen en uit beleggingen in Amerikaanse staatsleningen.

Als gevolg van de kredietcrisis in de VS (2007-2009) wordt een grotere rol van de FDIC bepleit, waarbij financiële instellingen verplicht zouden worden grotere tegoeden bij de FDIC aan te houden, als buffer bij liquiditeitsproblemen. Tegoeden worden aangehouden bij het zogenaamde Deposit Insurance Fund (DIF) van de FDIC; voor 2008 moeten financiële instellingen 1,25% van de geschatte omvang van verzekerde deposito's aanhouden bij de FDIC; dit percentage staat bekend als de Designated Reserve Ratio (DRR).

Voorbeeld
''De zestiende bank van de VS [Silicon Valley Bank, financier van techbedrijven, red.] publiceerde donderdag een persbericht dat ze geld moest ophalen om haar kapitaalsbasis te versterken. Vrijdagmiddag Amerikaanse tijd nam toezichthouder FDIC de macht over bij de bank. .....Het persbericht van SVB over de aandelenemissie en het verlies op de obligaties blijkt een enorme bankrun op gang te hebben gebracht. Volgens de FDIC werd vrijdag door klanten 42 miljard dollar aan deposito’s opgevraagd, een kwart van het totaal dat SVB van klanten in bewaring kreeg.'
Bron: NRC - 12-03-2023.

Internet: www.fdic.gov.


Zie ook: Resolution Trust Corporation, Deposit Insurance Fund, House Financial Services Committee, Deposit Insurance Fund, Public-Private Investment Program.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter F.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet