dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In de financiële wereld een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21790 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 glazen klif
3 laaghangend fruit
4 onder embargo
5 Il Duro
 Thema's
 Recent verbeterd
29-03geraniumzitters
29-03generatie X
29-03generatie Nix
29-03vooroorlogse generatie
29-03protestgeneratie
29-03boomer
29-03babyboom-generatie
29-03stille generatie
29-03onderuitputting
29-03verliesaversie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

biometrie


Biometrie is een verzameling van technieken om lichaamskenmerken van een persoon (een individu) te meten en vast te stellen. Deze lichaamskenmerken zijn uniek. Daarom kunnen organisaties deze kenmerken gebruiken om mensen te identificeren. En ook om te controleren of iemand is wie hij zegt te zijn (authenticatie).

De meest gangbare en toegepaste vormen van biometrie zijn de vingerafdruk, de iris- of netvliesscan, stemherkenning en de gezichtsscan (gezichtsherkenning). Organisaties zetten deze vormen vaak in voor identificatie bij toegangscontrole. Ook kunnen organisaties bepaalde gedragskenmerken gebruiken voor identificatie. Bijvoorbeeld de manier waarop iemand een handtekening zet.
Ook in het betalingsverkeer wordt biometrie meer en meer gebruikt, bijvoorbeeld bij selfiebetalen (gezichtsherkenning) en de biometrische betaalkaart (vingerafdrukken).

Het waarborgen van de privacy van een individu is van groot belang bij de inzet van biometrie. De unieke lichaamskenmerken zijn te herleiden naar één individu. Biometrische gegevens bevatten vaak ook meer informatie dan strikt noodzakelijk is voor bijvoorbeeld identificatie. Zo kan er uit bepaalde lichaamskenmerken ook afgeleid worden wat iemands gezondheidstoestand of ras is.
Als biometrische gegevens in verkeerde handen komen kan dat grote gevolgen hebben.

Voorbeeld

  • 'Het MOB heeft een eerste verkenning gedaan naar biometrie – het gebruik van meetbare lichamelijke kenmerken – in het betalingsverkeer, bijvoorbeeld voor authenticatiedoeleinden. Biometrie wordt inmiddels her en der toegepast; het lijdt geen twijfel dat dit zal gaan toenemen. Hiervoor zijn gebruiksgemak en efficiency de belangrijkste drijfveren. Biometrie roept echter ook vragen op over veiligheid en privacy. In dat licht zal het MOB biometrie in het betalingsverkeer toetsen aan het beoordelingskader voor innovaties.'
    Bron: DNB - Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) - 2016.

  • 'Zoals Richard Verbrugge, Sr. Account Manager Information Security Risk Management bij ABN AMRO, al een keer eerder op [finno] zei: “Een hacker die een bestand met duizenden duimafdrukken of irisscans weet te stelen, kan die informatie straks voor malafide doeleinden (zoals identiteitsfraude) gebruiken. Een pincode is eenvoudig te vervangen door een nieuwe, maar een gehackt bestand met jouw duimafdruk or irisscan betekent dat je “hacked for life” bent, want je iris of duim kun je niet vervangen.”.'
    Bron: Finno.nl - 20-04-2017.


Engels: biometrics.


Zie ook: persoonsgegevens, privacy, authenticatie, authenticatiemethode, strong customer authentication, identiteitsfraude, hacken, biometrische betaalkaart, selfiebetalen, betaalapp, digitale portemonnee. Vergelijk: pincode, QR-code.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet