dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 corporate
4 excasso
5 Silver Thursday
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

central counterparty


Afgekort: CCP. Meervoud: CCPs.

Ook: central counterparty clearing house.
Letterlijk: centrale tegenpartij.
Een 'central counterparty' is een benaming voor een partij in de Europese effectenmarkt die zorgt voor de clearing en settlement van effecten en afgeleide producten (derivaten).
Central counterparties staan tussen koper en verkoper in en zorgen voor de garantie van aan een transactie verbonden rechten en verplichtingen. Die partijen zijn deelnemers (leden van of aandeelhouders in) central counterparty.

De central counterparties zorgen ervoor dat er altijd een matched book is, tegenover elke koper staat een verkoper met een identieke tegengestelde transactie (qua omvang, looptijd, prijs en dergelijke); door de central counterparty is echter de rechtstreekse band tussen koper en verkoper weggenomen, de central counterpartij fungeert als tegenpartij (staat tussen koper en verkoper in).
Door het matched book is er geen sprake van marktrisico (waaronder ook koersrisico). Mocht echter een bepaalde partij omvallen, dan ontstaat er een 'unmatched book', en wordt een deel van de positie blootgesteld aan marktrisico.
Het kredietrisico tracht men te minimaliseren door extra zekerheden van partijen te vragen (margin, onderpand).
Op het moment dat een partij omvalt moet de central counterparty voldoende buffers hebben om de schok op te kunnen vangen en de risico's te mitigeren via bepaalde procedures, zoals het afwikkelen van de positie van de omgevallen partij.

Een CCP of clearinghuis is dus een belangrijke partij voor het goed kunnen functioneren van een de effectenhandel en draagt bij aan financiële stabiliteit. Maar er blijven aanzienlijke risico's...

Voorbeeld

  • 'De repomarkt kent nog lang niet de grootste geldstromen. In de markt waar centrale tegenpartijen of central counter parties (CCP’s) opereren worden alleen al bij de OTC derivatenhandel voor een kleine € 600.000 mrd aan contracten afgewikkeld, ruim meer dan het bruto nationale product van de hele wereld samen. De CCP’s zijn heel nuttig, want zij kunnen tegenpartijrisico’s verkleinen en de transparantie vergroten. Probleem is wel dat er maar een paar van die CCP’s zijn en we dus erg afhankelijk zijn van hun goed functioneren. Als u denkt dat ABN Amro of ING too big to fail zijn, zou ik zeggen ‘you ain’t seen nothing yet’.'
    Bron: FD.nl - 21-09-2015.

  • 'Verder zoomt het CPB dit jaar in op een heel specifiek risico: dat van de niet heel breed bekende 'centrale tegenpartijen'. Deze Central Clearing Parties (CCP's) zijn een soort tussenschakel tussen twee handelende partijen, en kunnen bescherming bieden in het geval dat een van de twee failliet gaat. .... In principe helpen CCP's om risico's in te dekken, en ze helpen bij het soepel afwikkelen van faillissement van instellingen die in de problemen zijn gekomen. Dat bleek belangrijk tijdens de afgelopen crisis. Maar er zijn ook risico's. Zo loopt een heel groot deel van deze handel slechts via een handvol CCP's. Dat betekent dat het hele financiële stelsel in grote problemen kan komen als er met eentje iets mis gaat.'
    Bron: NOS.nl - 04-06-2019.



Zie ook: clearing, clearinghuis, clearing corporation, central counterparty clearing house, tegenpartij, omvallen, tegenpartijrisico, settlementrisico, marktrisico, koersrisico, kredietrisico, buffer, margin, collateral, onderpand. Vergelijk: central securities depository, CSD.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet