dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 Dogs of the Dow
5 showstopper
 Thema's
 Recent verbeterd
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
18-03The Four Horseman
18-03ShareAction
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

contactloos betalen


Ook: contactloos afrekenen, contactloos geld opnemen, (bij gebruik smartphone) mobiel betalen.
Bij deze vorm van betalen hoeft de betaalkaart niet meer in een sleuf van een betaalautomaat (of geldautomaat) gestoken te worden, maar kan de pas er tegenaan gehouden worden zonder een pincode in te voeren. Er wordt dan vervolgens draadloos verbinding gemaakt via een zogeheten NFC-chip (zie: Near Field Communication).
Ook kan geld overgedragen worden van mobiele telefoon naar mobiele telefoon (van smartphone naar smartphone), door smartphones gewoon naast elkaar te houden, of van smartphone naar een betaalautomaat. Die beweging wordt ook wel eens 'zwaaien' genoemd, vandaar dat ook de term ‘zwaaitechnologie' wordt gebruikt.
Deze contactloze afrekenmethode moet het betalen van kleine bedragen vergemakkelijken en versnellen; vergelijkbaar met het betalen met de chipknip (die per 1-1-2015 werd afgeschaft).
Ook zijn er allerlei draagbare hulpmiddelen - betaal-wearables - waarmee contactloos betalen mogelijk is, bijvoorbeeld smartwatches.

Voorbeeld

  • 'Contactloos geld opnemen vanaf vandaag mogelijk bij Geldmaat - Op automaten van Geldmaat is het vanaf vandaag mogelijk om met je bankpas contactloos geld op te nemen, dus zonder het pasje in de sleuf te steken. In eerste instantie kan dat alleen in de 23 Geldmaat-winkels. Dat zijn onbemande ruimtes met meerdere geldautomaten. Binnen enkele dagen is het ook mogelijk bij geldautomaten in bijvoorbeeld boekhandels. Klanten kunnen hun bankpas tegen de zogenoemde NFC-lezer van de Geldmaat-automaat aanhouden en vervolgens geld uit de automaat trekken.'
    Bron: NOS - 03-10-2023.

  • 'Consumenten kunnen vanaf deze week aan de kassa per betaling tot en met 50 euro zónder pincode contactloos afrekenen, met een bankpas, smartphone of wearable. Tot nu toe moest bij een bedrag boven 25 euro altijd de pincode op de betaalautomaat worden ingevoerd,......Deze zogeheten transactielimiet wordt nu tijdelijk verhoogd naar 50 euro. Daar hoeven consumenten en ondernemers zelf niets voor te doen, het wordt volledig automatisch ingevoerd.......Klanten die contactloos betalen, hoeven voorlopig minder vaak een betaalautomaat aan te raken. Zo willen banken en leveranciers van betaalautomaten een bijdrage leveren aan de strijd tegen de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus.'
    Bron: Betaalvereniging.nl - 24-03-2020.

  • 'Contactloos met een pasje afrekenen aan de kassa is het ouderwetse pasje in het apparaat steken voorbijgestreefd. Volgens betalings- en technologiebedrijf Mastercard gaat sinds juni dit jaar meer dan de helft (51%) van alle bankpasbetalingen in Nederland contactloos. Ten opzichte van 2017 signaleert de onderneming een toename van 77% bij de contactloze betalingen.'
    Bron: Telegraaf - 19-09-2018.


Engels: contactless proximity payment.


Zie ook: geld, betaling, betalingsverkeer, cashloze samenleving, toonbankbetalingsverkeer, point of sale, betaalkaart, micropayment, mobiel bankieren, mobiel betalen, near field communication, zwaaien, selfiebetalen, wearable, betaal-wearables, digitale portemonnee, smartphonebetaling, tappen, gezichtsherkenning, cumulatieve limiet, Betaalvereniging Nederland, Verenigde Betaal Instellingen Nederland, Apple Pay, Alipay, WeChat Pay. Vergelijk: contanten, betaalkaart, bankpas, debitcard, contactloze kaart, pinpas, pinnen, pinbus, pinjas, chipknip, realtime betalen, instantbetaling, selfiebetalen, ringbetaling, digitale collectezak.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet