dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
schijnzelfstandige
 Vandaag 14-12-2018
18867 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
13-12schijnzelfstandige
13-12eindejaarsrally
09-12staatssteun
09-12ruling
09-12winstverschuiving
09-12belastingvluchteling
06-12loan-to-value ratio
06-12kelderen
06-12betaalgegevens
06-12Payment Services Direc...
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

cash pooling


Ook: notional cash pooling.
Het door een (meestal grote) onderneming combineren van debet- en creditgeldrekeningen bij verschillende bankinstellingen, waarbij onder meer ook rentecompensatie op die verschillende rekeningen kan plaatsvinden.

Het is een techniek die gebruikt wordt om het liquiditeitenbeheer van rekeningen - meestal diverse bankrekeningen van een onderneming of concern - te optimaliseren.
Bij cash pooling wordt de cash binnen de onderneming bijeengebracht in een centrale pool ('pot', centrale rekening, centraal overzicht). Het geld van de rekeningen van de deelnemers in de pool wordt overgeboekt naar één centrale rekening of in één centraal overzicht geplaatst.
Er kan sprake zijn van een fysieke cash pool of een notionele (virtuele) cash pool.

Voor een fysieke cash pool worden de bankrekeningen van de deelnemers regelmatig (dagelijks) tot een bepaald saldo aangevuld of afgeroomd, doordat geld daadwerkelijk wordt overgeboekt van of naar een centrale rekening (er wordt ook wel gesproken over 'target balancing'). Meestal zal het doelsaldo van de rekening van de deelnemers aan de pool – buitenlandse dochterbedrijven – nul zijn ('zero balancing'). De centrale rekening wordt gewoonlijk aangehouden door de moedermaatschappij, of door een specifiek voor dat doel opgerichte treasury-eenheid/entiteit. De opnames van of stortingen op de centrale rekening hebben het karakter van een afbetaling of verstrekking van een lening binnen de groep. Overboeken gaat snel en automatisch.

In de tweede vorm van cash pooling, de rente- en saldocompensatie of notional pooling, worden credit- en debetsaldi met elkaar gecompenseerd. Er wordt geen geld fysiek overgeboekt, de liquide middelen komen wel bij elkaar in één overzicht. De saldi van de opgenomen rekeningen in het systeem worden gecombineerd tot één saldo. Tekorten op één rekening worden gecompenseerd door overschotten op een andere. Dit resulteert in een gunstigere renteafrekening. Enkel op deze ‘globale staat’ (het totaal-overzicht) worden interesten verrekend.


Zie ook: treasury, kasbeheer, middelenbeheer, kaspositie, debet, debetstand, credit, creditstand, rentecompensatie. Vergelijk: equity-pooling.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet