dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
pinbetaling
 Vandaag 18-01-2018
18244 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6inkomen
7out-of-pocket kosten
8hypotheekrenteaftrek
9generatie Y
10debt service coverage ra...
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
18-01eurozonebegroting
18-01begrotingsunie
18-01begrotingscommissaris
18-01pinbetaling
18-01Nieuw & Actueel 2017
18-01Trump: "1 jaar POTUS"
18-01belangenverstrengeling
18-01nulsomspel
18-01maakindustrie
18-01America First
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

flitslening


Ook: flitskrediet, (populair): snacklening.
Een geldlening met een looptijd van minder dan 1 maand.
Het gaat gemiddeld genomen om relatief kleine bedragen van minder dan € 500 (men spreekt daarom ook wel van minikredieten) met een hoge rente (soms tot 25%).
Meestal worden die leningen gebruikt om liquiditeitstekorten tot aan de volgende salarisbetaling te overbruggen. In de VS heten dit soort leningen dan ook paydate loans; in 75% van de gevallen wordt daar de maandelijkse lening weer vernieuwd tot de volgende loonbetaling.
Consumenten die snel geld nodig hebben worden door flitskredietaanbieders vaak verleid met voorwaarden die op het eerste gezicht gunstig lijken, maar dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Naast een hoge rente worden meestal ook nog hoge kosten in rekening gebracht; omgerekend naar jaarbasis kan het zelfs om meer dan 500% gaan!

Voorbeeld 1
'In het geval van Yo ur Finance konden consumenten via de website www.voorschotje.nl tegen 0 procent rente voor een korte periode geld lenen. De consument ontving het standaardkrediet van 150 euro echter pas drie tot vijf werkdagen na goedkeuring van de aanvraag. Als de consument het krediet direct wilde ontvangen, moest hij gebruikmaken van de mogelijkheid van spoedoverboeking. De kosten daarvan bedroegen 25 euro per lening van 150 euro. Daarnaast rekende Your Finance per lening van 150 euro hoge kosten bij niet op tijd betalen.'
Bron: RTLnieuws - 11-03-2014.

Door de korte looptijd vielen deze leningen in Nederland oorspronkelijk niet onder het normale toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op kredietverlening (langer dan 3 maanden) waardoor bijvoorbeeld een hogere dan de maximaal toegestane rente berekend kon worden. Als gevolg van een wijziging in de Wet op het financieel toezicht vallen flitsleningen thans wel onder AFM-toezicht; het aanbieden van flitskredieten zonder vergunning is daardoor strafbaar geworden.

Voorbeeld 2
Inpetto Services, een inmiddels gestopte aanbieder van flitskredieten, heeft een boete van drie ton gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bestuurder E.M. van Inpetto krijgt een bestuurlijke boete van twee ton. De boetes zijn op 30 december opgelegd. AFM beboet het bedrijf omdat Inpetto zonder vergunning tussen oktober 2012 en augustus 2013 flitskredieten heeft aangeboden.
Bron: Nu.nl - 09-01-2015.

Engels: flash loan, paydate loan.


Zie ook: woekerrente, minikrediet, snacklening, paydate loan.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter F.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet