dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 Dogs of the Dow
5 showstopper
 Thema's
 Recent verbeterd
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
18-03The Four Horseman
18-03ShareAction
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

stresstest


Ook: stress-test, stress test.
Een kwetsbaarheidstest: het onder extreme omstandigheden (met zwaarweerscenario's) testen van de waarde van posities in financiële instrumenten of de balans van een instelling in het kader van risicometing en -bewaking (risicomanagement).
Gekeken wordt dan of een instelling deze extreme risico's - zoals een ernstige recessie, een beurscrash, of een crisis op de woningmarkt - goed doorstaat.

Vanzelfsprekend wordt vooral gekeken naar de stabiliteit - bijvoorbeeld financiële stabiliteit - onder extreme scenario's ('worst case' scenario's).
Bij stresstests kunnen verschillende methoden worden gebruikt, zoals het bekijken van de resultaten bij een aantal (vaak: twee) standaarddeviaties koersafwijking bij het verstrijken van 1 dag, Monte Carlo procedures/simulaties en historische koerscenario's die worden geprojecteerd op de toekomst.
Buitengewoon belangrijk is het kwantificeren van de gevolgen van negatieve ontwikkelingen in bijvoorbeeld de economie, bedrijfssectoren en politiek en het samenvallen van verschillende negatieve ontwikkelingen (event-risico).
Tijdens de kredietcrisis (2008/2009) moesten ongeveer 20 grote banken in de VS in de eerste helft van 2009 op last van de overheid en op basis van door die overheid vastgestelde scenario's stress-testen uitvoeren. In ongeveer de helft van de gevallen moest op grond van de uitkomsten extra vermogen worden aangetrokken.
Volgens veel experts waren de gekozen scenario's echter te optimistisch; zo moest worden uitgegaan van een werkloosheidspercentage van 8,9% in 2009; in mei werd dat percentage echter al ruimschoots overschreden, met een dalende tendens.

In de Europese Unie (EU) moesten in het 2e kwartaal van 2010 91 grote banken een stresstest ondergaan, met name op hun gevoeligheid voor grote verliezen op staatsobligaties van landen met een mogelijk (terug-)betalingsprobleem, zoals Griekenland.
In Nederland ging dat om 4 banken; enkele kleinere banken voerden de test vrijwillig uit.
Ironisch werd die test ook wel relaxtest genoemd; waarschijnlijk niet ten onrechte: enkele Ierse banken slaagden voor de test, terwijl zij kort daarna door de Ierse regering overgenomen moesten worden wegens onoverkomelijke problemen.
In 2016 en 2018 werden er binnen de EU een nieuwe stresstest georganiseerd door de Europese Bankenautoriteit, met aanzienlijk scherpere uitgangspunten dan in 2010 (maar volgens velen nog niet scherp genoeg).

Voorbeeld
'In economisch slechte omstandigheden zouden de 23 grootste Amerikaanse banken samen ruim 500 miljard euro kwijtraken, maar ze blijven wel overeind. Dat blijkt uit de jaarlijkse stresstest van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten. In de test worden banken getoetst op omstandigheden in een recessie, waarbij investeringen in commercieel vastgoed bijna in waarde halveren, huizenprijzen 38 procent dalen en de werkloosheid oploopt naar tien procent.
Bron: NOS.nl - 29-06-2023.


Zie ook: simulatie, financiële stabiliteit, schokbestendig financieel systeem, risicobeheer, worst case analyse, stress-scenario, zwaarweerscenario, CO2-stresstest, Monte Carlo procedure/simulatie, discontinue koersbeweging, event-risico, kapitaaleis, shortfall, event risk analyse, value at risk, omvallen, faillissement, bankendomino, probleembank, systeembank, perfecte storm, black swan, Minsky-moment, tail events, staartrisico, relaxtest, Griekenlandscenario, Committee of European Banking Supervisors, Asset Quality Review.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet